* Gevuld speculaas *

Omdat jullie tijdens de feestdagen op hoogte moeten blijven, besloot ik een sinterklaas recept en een blog voor jullie te schrijven.
Zoals je gewend bent zijn mijn recepten goed voor de lijn en deze gezonde versie van het gevulde speculaas is errug fijn!
Het is niet langer nodig om aan te komen tijdens de feestdagen, dus eet gewoon 2 weken deze speculaas en je hebt niks te klagen!
Dus laat je verassen door dit unieke recept en begin het jaar met volle pret! ( hihi 😉 )

Wat heb je nodig?

Voor de amandelspijs:

  • 200 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 100 ml honing
  • een scheutje citroensap

Voor het speculaasdeeg:

  • 150 gram roomboter(in blokjes op kamertemperatuur)
  • 300 gram speltmeel
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 20 gram speculaas/koekkruiden
  • 10 gram wijnsteenbakpoeder
  • 30 ml melk

Voor de garnering:

  • een ei
  • amandelen

Wat moet je doen?

Het lekkerste is om het amandelspijs en het speculaas deeg een dag van te voren klaar te maken en in de koelkast te leggen!

Hoe maak je het deeg?
Doe de bloem, speculaaskruiden, baking soda en de suiker in een kom, roer dit goed door. Doe de melk en de boter erbij in en kneed het tot een mooi deegje. Zet het voor minimaal 2 uur in de koelkast.

Hoe maak je het amandelspijs?
Doe de amandelmeel in een kom en voeg hierbij de citroensap en honing. Kneed het tot een deeg en rol het in plastic folie en leg het voor minimaal een nacht in de koelkast.

Dan kunnen we beginnen aan het gevulde speculaas.
Om het beginnen moeten we de oven voor verwarmen op 170 graden.
Vet een brownieblik in met een beetje roomboter en doe er een bakpapiertje in, zo kan je je baksel er makkelijk uit tillen.
Haal het deeg en het spijs uit de koelkast en doe een eitje bij het amandelspijs en kneed het tot een smeuïg goedje.
Verdeel je deeg in 2 gelijke stukken en strooi een beetje bloem op je werkblad en rol het uit tot het de vorm heeft van je bakblik. Doe dit met allebei de stukken.
Leg 1 stuk van het deeg in het bakblik en verdeel je amandelspijs, leg daarover het andere deeg en druk het mooi aan. Verdeel hierover heen wat amandelen en bestrijk met een los geklopt ei.
Bak de speculaas af in ongeveer 40 minuutjes, hou het speculaas goed in de gaten want iedere oven is anders!

IMG_4661

 

Hele fijne feestdagen!! Enjoy! X Mies!