Gevulde zoete aardappel

Goji bessen, chia zaad en bijenpollen: drie superbekende voorbeelden van superfoods, maar vaak net iets moeilijker verkrijgbaar en zeker niet goedkoop. Maar, wist je dat zoete aardappels ook ontzettend gezond (én lekker) zijn en daarnaast een stuk vriendelijker voor de portemonnee?
Voordat we verder gaan naar het hoe & waarom, wil ik eerst beginnen met een klein, maar belangrijk weetje: zoete aardappels zijn namelijk van origine geen ‘echte’ aardappels, en behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn. Naast dat ze vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig hebben, zitten ze bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.
Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.

IMG_4709

 

IMG_4710

Wat heb je nodig?

  • 1 zoete aardappel per persoon (let wel op de grootte)
  • 2 lente uitjes
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 teentje knoflook
  • Feta kaas
  • Evt. komkommer
  • Kruiden naar smaak

Wat moet je doen?

We gaan de zoete aardappels poffen en dit kan je op 2 manieren doen, ik doe het zelf meestal in de magnetron omdat ik dat snel en makkelijk vind. Hiervoor heb je een ovenschaal nodig die je kan afdekken met een deksel. Snijd 2 grote gleuven in de aardappel zodat ie niet zelf ontploft, smeer de aardappel in met een beetje olijfolie en doe het voor ongeveer 10 minuten op vol vermogen in de afgedekte schaal in de magnetron. Prik even met een vork in de aardappel dan voel je vanzelf of de aardappel al gaar is. Optie 2 kan in de oven alleen dan moet je de oven voor verwarmen en dat kost soms gewoon teveel tijd. Dan kan je de aardappels op de zelfde manier voorbereiden alleen dan doe je de aardappels per stuk inpakken in zilver folie, zorg er dan wel voor dat de folie helemaal dicht gevouwen is. Afhankelijk van de grootte van je aardappels doen ze er tussen de 30 en 60 minuten over om gaar te worden. Check daarom na 30 minuten hoever ze zijn door erin te knijpen en een mes of vork in het midden te steken. Ze zijn goed wanneer ze zacht zijn en een mes heel makkelijk uit de aardappel glijdt. Leg ze terug in de oven als ze nog niet goed zijn en controleer om de tien minuten. De schil van de aardappel kan je er trouwens gewoon aan laten zitten en wel even goed wassen.

Als je de aardappel in de oven of magnetron hebt zitten dan is het tijd om te salade voor te bereiden, dat is gewoon een kwestie van alles snijden en de fetakaas verbrokkelen boven de salade en misschien nog wat dressing toevoegen als je dat lekker vind! Enjoy! X, Mies

P.s Laat je even weten hoe het heeft gesmaakt? Ik vind het altijd erg leuk om reacties te krijgen en te lezen.