Homemade gingerbread

Als ik op de verpakking kijk van ontbijtkoek van bekende merken dan staat er bijvoorbeeld Minder suiker. Nou…. Dan ga ik lezen, zit er toch suiker in, onder allerlei verschillende naampjes zodat we erin trappen. Fructose, karamel, suiker, honing zijn toch allemaal vormen van suiker.

Nu zitten er zoveel toegevoegde stofjes in die helemaal niet nodig zijn en al helemaal niet iedere dag! Af en toe is echt helemaal geen probleem, maar ik zie het toch best vaak gebeuren dat er mensen zijn die heel veel ontbijtkoek eten en aan hun kleine kids geven! Het is toch helemaal niet nodig?! Waarom kids gelijk al zoveel suikers geven terwijl het ook anders kan, ik heb zelf dan nog geen kindjes maar ik zou het bij de mijne zo lang mogelijk uitstellen en ze gewoon laten wennen aan andere lekkere zoete dingen, zoals wortel of rozijntjes oid.
Omdat ik best wel ben geschrokken van verschillende dingen waar ze zoveel suiker in doen (lees: vooral kinderkoekjes etc.) Dacht ik, dit kan ook anders! Ik heb wat rond gelezen op internet, wat uitgeprobeerd en het een en ander aangepast! En al zeg ik het zelf.. uiteindelijk een heerlijk recept in elkaar gezet voor een heerlijke vervanger voor ontbijtkoek!

ps. Ik krijg zelf regelmatig honing van de imker, deze is onbewerkt en gewoon puur net vers van de honingraten afgehaald! En er is niks aan toegevoegd.
MAAR….. gewoon ontbijtkoek uit een pakje moet ook af en toe kunnen hoor!!!! 😉

Wat heb je nodig?

  • 150 gram havermout
  • 150 gram havermeel (havermout in de handmixer)
  • 220 gram sojamelk-hazelnootmelk-gewone melk (naar keus)
  • 1 ei
  • 80 gram honing 
  • 100 gram appelstroop
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels koekkruiden (natriumarm)
  • Zout
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder

Gingeroatmeal bread

Wat moet je doen?

Verwarm je oven voor op 150 – 160 graden. Voeg de melk, honing, ei, appelstroop en een snufje zout toe aan een kom, en mix alle ingrediënten goed door elkaar, dit kan met een vork of met een handmixer oid. Doe in een andere kom de havermout, havermeel, kruiden en de bakpoeder en meng dit door elkaar met een vork zodat de bakpoeder ook goed verdeeld is. Zo word de ontbijtkoek iets luchtiger. Mix alles door elkaar heen en giet het beslag in een bakvorm of bakblik. Bak de ontbijtkoek voor ongeveer 45 minuten op 150-160 graden, ligt aan je oven en kijk het ondertussen even na met een sateprikker. Als de sateprikker er schoon uit komt betekend het dat je ontbijtkoek klaar is! Even laten afkoelen en serveren met een beetje boter, appelstroop of gewoon lekker zo opsmikkelen! KIDS LOVE IT!!!!! (al getest)

Eet smakelijk!! Lfs Mies.