Raw vegan frambozen cheesecake die rockt! (zonder cheese)

Allereerst moet ik iets uit de wereld helpen. Er zijn veel mensen die raw voedsel nog steeds niet begrijpen en helaas is het nog niet zo super bekend onder de mensen in Nederland. Bij rauw voedsel eet je, de naam zegt het al, weliswaar al je voedsel rauw, het is wel degelijk toegestaan om ook warm voedsel te eten. Het voedsel mag verwarmd worden tot maximaal 40 – 48 graden Celsius.
Het idee achter het rauw voedsel dieet is dat de gezondste stoffen in voedsel de enzymen zijn. Deze enzymen helpen bij het verteren van voedsel en het absorberen van nutriënten. Door voedsel te koken worden deze enzymen afgebroken. Hierdoor moet het lichaam deze enzymen zelf aan maken waardoor het harder moet werken. Dit kost meer energie. Vegan komt van het woord veganistisch. Veganisme is een levenswijze waarbij gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten.

En om jullie nu te overtuigen heb ik deze beauty van een cheesecake gemaakt en welliswaar zonder cheese. Ik moet echt opbiechten dat ik deze cheesecake echt veeeeel lekkerder vind dan de meeste taarten!!IMG_4786

IMG_4788

Wat heb je nodig?

  • Bakblik (ik heb zelf voor deze cheesecake een vrij kleine gebruikt waardoor de lagen ook dikker worden, als je een groot bakblik gebruikt dan worden je lagen uiteraard ook smaller of je kan de ingrediënten verdubbelen.)
  • Keukenmachine, staafmixer (als die dat volhoudt) en/of blender.
  • 5 grote medjool dadels (100 gram)
  • 150 gram ongezouten ongebrande noten
  • 150 gram rauwe cashewnoten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 300 gram fruit naar keus voor de toplaag
  • 3 gram Agar agar (poedervorm is het beste)

Wat moet je doen?

We beginnen met het weken van de cashewnoten, dit kost overigens het meeste tijd. Als ik weet dat ik s’avonds een cheesecake wil maken dan zet ik de cashewnoten s’ochtends alvast in een bakje met water. Plannen dus!

Het weken van de cashewnoten kan je 12 of 24 uur doen maar 2 uur is ook goed, je hebt kans dat je cashewcreme dan iets minder smeuïg wordt.
Vermaal je ongebrande noten met 1 eetlepel gesmolten kokosolie en de dadels tot een mooi massa. Beleg nu de bodem met een laagje van de dadelmix en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Als je de lepel af en toe tussendoor nat maakt dan blijft het mengsel minder plakken.
De bodem moet nu uitharden en dat kan je in de koelkast of in de vriezer doen. Dan is het tijd voor de cashewcreme, giet de cashewnoten af en vermaal ze met 1 eetlepel gesmolten kokosolie in de keukenmachine en blijf net zo lang draaien totdat het een lekkere smeuïge massa is. Nu kan je de cashewcreme uitsmeren op de dadelbodem en dan kan het weer de koelkast in.
Doe het fruit in een steelpannetje met 2 eetlepels water en verwarm het, NIET koken en hier voeg je de agar agar aan toe. Even roeren en dan kan je de cheesecake afmaken door de toplaag er over heen te gieten. Nu is het moeilijkste punt aangebroken en dan is wachten tot de de cheesecake opstijft. LASTIG! Hihi.

TIP!: Agar-agar werkt minder goed met zure of vette ingrediënten, bij vruchten die eiwitafbrekende enzymen bevatten (bijvoorbeeld papaja, kiwi, ananas), bij chocolade en spinazie. Het werkt daarentegen juist beter bij ingrediënten die calcium bevatten zoals zuivelproducten. Daarbij blijft het minder lang stijf en kan je het dus niet te lang voor gebruik verwerken.

Tot slot: bewaar producten met daarin agar-agar altijd in de koelkast. Dit vanwege het hoge eiwit-gehalte.

Enjoy! X Mies. Ik vind het echt heel erg leuk als jullie een reactie achter laten en mij laten weten als jullie de cheesecake zelf ook gaan maken!