E621 Schadelijk of niet?

De laatste tijd hoor ik mensen steeds vaker zeggen; Nee E-nummer 621 eet ik niet meer hoor. Nu denk ik dat het een hele slimme keuze is om bewuster met eten om te gaan. Want je weet eigenlijk 9 van de 10 keer helemaal niet wat je eet. Recent ben ik een verhaal ten gehore gekomen van iemand die het zelf heeft meegemaakt. In het ziekenhuis kunnen ze het niet uitwijzen maar alle klachten wijzen erop dat het door E621 komt. Zelf ben ik 3 jaar geleden veel bewuster gaan eten en heel veel zelf gaan maken. Het is best wel lastig om alle verpakkingen en ingrediënten lijsten af te speuren maar het blijkt tegenwoordig maar weer dat het echt nodig is. Je wordt gewoon in de zeik genomen waar je zelf bij staat. De voedingsmiddelen branche speelt een vies spelletje met ons. Ik wil het met jullie in deze blogpost hebben over het bekende E-nummer 621 ook wel Vet-sin genoemd. Zelf ben ik geen arts of doorgestudeerde dokter op dit gebied maar ik heb er wel veel over gelezen en wil jullie vertellen wat ik zoal tegen ben gekomen.

Chinees-restaurant-Syndroom

Er bestaat dus zelfs een speciale naam voor deze klachten omdat het schijnbaar veel gebruikt wordt in de Chinese en Japanse keukens. Na het eten van dit voedsel kunnen de klachten zoals duizeligheid, opvliegerig, hartkloppingen, astmatisch gevoel sterk optreden. Er is heel veel onderzoek naar gedaan maar helaas nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit werkelijk van E621 afkomt. E621 heeft schijnbaar de vervelende eigenschap om verslavend te werken. Zodra   we het eten werkt het alleen maar lust opwekkend waardoor je meer en meer wil. Wat je zelf vast wel eens gemerkt hebt is dat je eigenlijk vol zit en meer dan genoeg hebt gegeten, maar je blijft maar door eten. Dat is dus het verslavende effect van E621. Je snapt natuurlijk wel dat dit een groot probleem is voor overgewicht of obesitas.

Waar zit het in?

Tegenwoordig zijn alle fabrikanten verplicht om de ingrediënten te vermelden op de verpakking. Zodat je weet wat je eet. Het probleem is echter tegenwoordig dat E-nummer 621 verschillende namen aanneemt, zo weet je nog niet wat je eet. Er word gewoon een ander naampje aan gegeven en zo word je behoorlijk in de zeik genomen. Het vermijden van E621 is daarom moeilijker dan je denkt. Verschillende namen voor het E-nummer 621 vind je hieronder.

  • Mononatriumglutamaat
  • Glutamaat
  • Glutamaatzuur
  • Plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
  • Gehydrogeneerde eiwitten
  • Gelatine
  • Calcium- of natrium caseïnaat
  • Toegevoegde gist
  • Gistextract
  • Monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.

Het E-nummer 621 vind je vooral bij alle bekende fastfood restaurants, in producten zoals bouillonblokjes en aromat van de bekende merken. Veel kant en klaar maaltijden, supermarkt voedsel en soepen. Chinees, Japans en Surinaamse restaurants gebruiken het veel in het eten.

E621 is dus een smaakversterker die ook wel mononatriumglutamaat/MSG of Vet-Sin heet. Het is toegestaan in NL om het te gebruiken maar wel beperkt. Zelfs maar 10 gram per kilo. Het bestaat uit natrium, glutamaat en water. De combinatie van deze stoffen zorgen ervoor dat de smaken in een gerecht versterkt worden. Het stofje zelf heeft een hartige smaak die bekend staat als ‘umami’ Het is de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter. E621 wordt helaas steeds meer gebruikt in Nederland.

E621

Mijn advies

Ga lekker de keuken in en ga aan de slag met kokkerellen. Gooi de pakjes, zakjes en kant&klaar maaltijden aan de kant en ga het zelf ontdekken. Er is een wereld voor mij open gegaan en ik ben er veel creatiever door geworden. Pak de ingrediëntenlijst erbij en ga gewoon lezen. Er gaat een wereld voor je open en ik hoop dat dit een eye opener voor je is.

Zoals ik hierboven al aangaf ben ik geen dokter en heb ik er ook niet voor gestudeerd. Staan hier in deze blogpost dingen geschreven die niet waar zijn of jij anders zou kunnen onderbouwen? Laat het dan gerust even weten, dan pas ik het aan. Ik ben erg benieuwd en sta overal voor open. Ben nog lang niet uitgeleerd en hoor er heel graag meer over.

Bronnen

De Keuringsdienst van Waarde heeft er een video over gemaakt (LET OP: uit 2004 dus lekker vintage kapsels 😉 )  Misschien vind je het leuk om even te kijken.

Video E621 Keuringsdienst van Waarde.